15 Haziran 2016 Çarşamba

Astral Seyahat Nefes Teknikleri


Astral bedeni karşılayan yogik terim linga shariradır.Bunun projeksiyonu,yani anında yolculuk sanatı prapti adını alır.BDD(Beden Dışı Deneyim) meydana getirme tekniklerindeb biri de nefes yoluyladır.Bedenden ayrılmak için en az iki özgün nefes egzersizi mevcuttur,ancak öğrenci daha ileri seviyelere mahsus bu pratiklere geçmeden önce doğru nefesin temellerinde kendini yetiştirmelidir.
Batı ülkelerinin çoğu doğru nefes almamaktadır.Doğru nefes göğüsten değil,diyaframdan kaynaklanır.Daha öte pratiklere geçmeden önce öğrencinin bu nefes metodunu iyice öğrenmesi zorunludur.Aşağıdaki sıralama doğru nefesin nasıl olması gerektiğini göstermektedir.


1-Ayakta ya da oturarak sırtınızın dik olduğu bir pozisyon alın.Elleriniz yanlarda,bel kemiğinizin dikeyliğine özen göstererek sırtüstü de yatabilirsiniz.(Buna Yoga'da ''Ceset Duruşu'' denir.) Bazı öğrenciler ise yarı lotus ya da tam lotusu (bağdaş ve ayaklar kucakta) tercih ederler.

2-Burun deliklerinizden yavaşça ve ara vermeden nefes alın.Bu sırada nefes karın bölgenizi şişirsin.Nefesi göğüsten almayın.

3-Diyaframdan nefes alırken,yavaşça göğsünüzün alt bölümünü şişirmeye başlayın;bu sırada alt kaburgalarınızı öne doğru ittiriyor olacaksınız.

4-İçinizi nefesle doldurmaya devam edin ve üst göğsünüzü şişirmeye başlayın;bu sırada üst kaburgalarınız da öne doğru itiliyor olacaksınız..

5-Nefesinizi birkaç saniye tutun.

6-Ciğerleriniz iyice boşalana dek yavaş yavaş soluk verin.Nefesinizi ya sadece burun deliklerinizden ya da burun delikleriniz ve ağzınızla birlikte verin.


Bu egzersizin mistik hiçbir bölümü yoktur.Yoga kökenli olmakla beraber bu soluk alma biçimi bugün nefesi denetlemeye yönelik olarak enstürman calan müzisyenlere,ses sanatkarlarına ve atletlere öğretilmektedir.

Bu temel tekniği öğrendikten sonra,az sayıdaki diğer temel egzersizlerde mükemmellik sağlayana kadar devam edin.Bunlardan birisi,tüm bedeni canlandırmak için kullanılan ''yükselerek nefestir.''

1-Topuklarınızı birleştirerek ayakta dik durun.

2-Düzgün bir tempoda nefes alın.Aynı anda,ciğerleriniz havayla dolarken parmak uçlarınızın üzerinde yükselin.

3-Nefesinizi ve bacaklarınızın pozisyonunu birkaç saniye müddetle tutun.

4-Nefes alma temponuza eşit bir oranda burun deliklerinizden yavaşça nefes verin.Buna uygun olarak,yavaşça parmak uçlarınız üzerinde alçalın.

5-Nefes alır ve verirken,aynı zamanda kollarınızı da indirip kaldırabilirsiniz.

''Uzamış'' nefes de sizi pranamayanın daha içrek sırlarına hazırlayacak olan temel ve basit bir yoga egzersizidir.Bu egzersizlerin pratik yönleri olduğu kadar,pranayı tüm vücuda dağıtmak gibi süptil işlevleri de vardır.

1-Sırtınız dik olarak,ayakta durun veya oturun.

2-Yavaş ve muntazam bir solukla havayı içinize çekin.

3-Rahatsızlık duymamak şartıyla nefesi mümkün olabildiğinizce çok tutun.

4-Kısa ve sert soluklarla bedeninizdeki tüm havayı dışarı çıkartın.

0 yorum:

Yorum Gönder